
مصاحبه با آقای دکتر ذاکر حمیدی مدیر عامل شرکت دانش بنیان "پالایش پلاسما صنعت"
شرکت پالایش پلاسما صنعت برای اولین بار در جهان در مقیاس صنعتی اقدام به استفاده از پلاسمای سرد در تصفیه آب و پسابهای صنعتی نموده و بصورت انحصاری دانش فنی مربوطه را بهنام خود ثبت نموده است.
1- لطفاً توضیحاتی در مورد شرکت و مسئولیت خودتان در شرکت ارائه بفرمایید.
❖ بنده محمدصادق ذاکرحمیدی، عضو هیات علمی دانشگاه تبریز و مدیر عامل شرکت دانش بنیان پالایش پلاسما هستم. شرکت پالایش پلاسما در زمینه تصفیه آب و پساب های صنعتی با روش پلاسمایی فعالیت می کند.
2- ایده محوری اصلی شرکت دانش بنیان چیست؟
❖ بطور خلاصه می توان گفت ایده اصلی در سیستم های تصفیهای ساخت شرکت پالایش پلاسما صنعت، تولید مواد ضد عفونی ساز و لخته کننده از خود آب میباشد. فرآیندی که با کنترل پلاسمایی قابل حصول است.
3- فعالیت شما در زمینه تحقیق و توسعه چگونه است و آیا در جهت تصفیه برای آب آشامیدنی نیز اقدامی می کنید؟ و تا کنون برای کدام یک از صنایع، سیستم تصفیه آب یا پساب را اجرا نمودهاید؟
❖ با توجه به نیاز صنایع مختلف و بررسیهای میدانی که تا کنون برای صنایع چرم، پتروشیمی و داروسازی انجام گرفته، اقدام به نصب سیستم تصفیه پساب صنعتی نمودهایم و به منظور حذف فلزات سنگین و کاهش سختی آب برای آب آشامیدنی نیز پروژه اجرا نمودهایم؛ در حال حاضر برای صنایع آبکاری و نساجی در حال عقد قرارداد هستیم.
4- کیفیت عملکرد دستگاه و مزیت روش شما نسبت به سایر روش ها چیست؟(از نظر هرینهها، کیفیت و …)
❖ اصولاً در زمینه تصفیه و تصفیه خانه دقت در پنج نکته حیاتی است:
● کیفیت تصفیه
● هزینه تمام شده
● هزینه نگهداری و خدمات
● هدر رفت آب یا پساب
● امحای پسماند حاصل
سیستم کاویتاسیون پلاسمایی در هر پنج بخش مزیتهایی نسبت به تمام روشها دارد. در بحث کیفیت ارائه استانداردهای زیستمحیطی مطابق با استانداردهای روز ایران و جهان مد نظر میباشد. در بحث هزینه اولیه با توجه به سرعت بالای تصفیه، میتوان به هزینه اولیه کم (در حدود یک چهارم تا یک دوم در مقایسه با روشهای دیگر ) اشاره نمود.
در بحث هزینه نگهداری با توجه به اینکه تنها برق مصرف می شود، بسیار مقرون به صرفه بوده و در حدود یک هشتم روشهای مرسوم است.
در بحث هدر رفت، دو در صد هدر رفت آب یا پساب دارد که در حقیقت سیستم مشابهی با این هدر رفت وجود ندارد و در بحث پسماند, فشرده بودن لجن و کم حجم بودن آن بسیار مقرون به صرفه میباشد.
5- تعهدی که شرکت سازنده در خصوص تعمیرات و نگهدارى این نوع دستگاهها برای خریداران دارد، به چه صورت است؟
❖ شرکت پالایش پلاسما صنعت با توجه به سفارش مشتری در مورد مصالح و آلیاژ های مد نظر، اقدام به ساخت سیستم تصفیهای میکند و برای رآکتورهای با مصالح مرسوم، گارانتی یک ساله و خدمات پس از فروش مادام العمر (سیساله) ارائه میدهد.
6- شما در چند روز گذشته در نمایشگاه تخصصی آب و پساب Aquatech چین حضور داشتید. بفرمایید نمایشگاه چطور بود و چه دستاوردهایی برای شما داشت؟
❖ البته قبل از شرکت در نمایشگاه اکواتک چین، اقدام به بررسی مشکلات آب و پسابهای صنایع چین کرده بودیم و خوشبختانه موفق به عقد قرارداد همکاری مشترک در ساخت چندین تصفیه خانه با تکنولوژی کاویتاسیون پلاسمایی در چین شدیم. در حال حاضر در حال ثبت اختراع سیستم در چین و ثبت محصول در آنجا هستیم تا انحصار مالکیت دانش فنی سیستم کاویتاسیون پلاسمایی در اختیار طرف ایرانی ( شرکت پالایش پلاسما صنعت ) قرار گیرد.
7- خبر خیلی خوبی بود خصوصا انحصار مالکیت دانش فنی در چین. بفرمایید چند شرکت مشابه شما در دنیا به این فناوری دست پیدا کردهاند؟ به عبارتی رقبای شما در این نمایشگاه چه کسانی (چه شرکتهایی) بودند؟
همان گونه که عرض کردم سیستم مشابهی در جهان برای تصفیه آب و پساب وجود ندارد و انحصار جهانی محصول در اختیار شرکت پالایش پلاسما صنعت است. البته این انحصار به معنی فراموش کردن تحقیق و توسعه نبوده و هم اکنون واحد پژوهش شرکت دنبال حذف نیترات و نمک از آب آشامیدنی است و نتایج امید بخش اولیه حاصل شده است.
8- یک سوال بسیار مهم که در این زمینه مطرح می شود، این است که آیا امکان ساخت سیستم تصفیه به نحوی وجود دارد که آب مصرفی به طور کامل قابل بازیافت باشد و هر کارخانه و یا شرکت با داشتن سهمیه آب مشخص، برای چندین سال از بازیافت این سهم آب به عنوان منبع آب استفاده کند؟ یا برای بررسی این موضوع در نظر گرفتن نوع کارخانه، برای مثال کارخانه نساجی و یا لبنیات، حائز اهمیت میباشد؟
❖ لازم بذکر است که در ایران کل سیستمهای تصفیهای آب و پساب بر اساس هزینه کرد بهرهبرداری و نگهداری تاسیسات تصفیه ای بحث میشود و هزینه تصفیه یک متر مکعب آب ملاک پاسخ به سوال شماست. متاسفانه در ایران هزینهای که برای تصفیه آب و پساب انجام میگیرد بسیار کم و در بیشتر صنایع برای رهایی از الزامات قانونی صورت میگیرد. لذا حداقل هزینه، ملاک تصفیه پساب است؛ در صورتی که در پر آبترین کشور های اروپایی ملاک، الزامات اجتماعی و زیستمحیطی است.
لذا در استاندارد بازیافت کامل آب بصورت چرخه کامل، هزینه کرد اگر به متر مکعب آب ارائه شود، تقریبا دو دلار هزینه در نظر گرفته میشود. در صورتی که در ایران هزینه کرد برای بازیافت پساب حتی به میزان یکدهم این مبلغ هم غیرممکن میباشد. اما در صورت استفاده از سیستم پلاسمایی و ترکیب آن با روش اسمز معکوس با هزینه کرد نیم دلاری برای یک متر مکعب میتوان بازیافت کامل داشت.
بنابراین جواب سوال شما بله است؛ اما بهشرط اینکه هزینه کرد به صورت علمی و اصولی در نظر گرفته شود، نه به صورت غیر اصولی و فقط برای رفع مسولیت. جالب اینکه در مراجعاتی که از صنایع ایرانی داشته ایم اکثرا هزینه مهمتر از کیفیت بوده و گاه کیفیت در درجه آخر بحث تصفیه قرار میگیرد. در صورتی که در مراجعات شرکتهای خارجی کیفیت حرف اول و آخر بوده و حتی استانداردهای داوطلبانه و سختگیرانه تر مد نظر شرکتها بود.
در خاتمه بحث آرزو می کنم به این باور که آب ثروت ملی گرانقیمتتر از هر دارایی است و حفظ این ثروت ملی وظیفه انسانی، شرعی و عرفی هر ایرانی است، دست پیدا کنیم و کاش این نکته مهم که این ثروت الهی در کشور ما در حال اتمام است را جدی بگیریم و تلاش کنیم ولو به اندازه یک لیوان در مصرف آن صرفه جویی کنیم و در مورد بحث بازیافت و بازچرخانی آب از امروز به فکر باشیم چرا که فردا دیر است.
- به مساله دردناکی اشاره کردید. صنایع بخاطر الزامات قانونی سیستم تصفیه را خریداری و نصب میکنند ولی با کیفیت پایین و در حدی که مشکل قانونی نداشته باشند. اگر به فکر سرمایه گذاری بلند مدت برای خودشان و جامعه بودند از شما درخواست بازیافت کامل آب را داشتند. جامعه باید نسبت به محیط زیست حساس باشد ولی متاسفانه در ایران هنوز راه درازی برای فهم این نوع مسئولیتها داریم.
متشکرم و برای شما و تیمتان آرزوی موفقیت دارم.